In memoriam: Agustí Maria Vilà i Galí

L'Agustí Maria Vilà i Galí ens ha deixat aquest 2015, als 93 anys. Va ser un investigador infatigable, amant del detall, un historiador amateur, dedicat i  perfeccionista, que ha deixat uns llibres realitzats, ja no tan sols professionalment acurats, sinó traspuant un amor per Lloret fluint per cada paràgraf i cada plana, tot parlant del invisible món de la nostra història passada. 

 Els primer llibres editats de l'Agustí, un cop jubilat, es centren, com no podia ser d'una altra manera, en la marina lloretenca del set-cents i els vuit-cents, els anys daurats de la navegació a vela. Primer descrivint i narrant l'aventura de la navegació de cabotatge pel sinuós perfil de la costa catalana per passar ràpidament a solcar les aigües atlàntiques. A continuació fem un repàs a la seva bibliografia (1):

Corre l'any 1989 quan el Club Marina Casinet li publica Navegants i mercaders, la història de la pròpia nissaga familiar de navegants i comerciants. 

Anys després, el 1992, l’Ajuntament de Lloret li edita, dins la col•lecció “Es Frares” La Marina Mercant de Lloret de Mar (segles XVIII i XIX)

El 1993, coeditat pel Centre d’Estudis Selvatans i per l’Institut d’Estudis Penedessencs, treu Pilots, carrilaires i tapers.

El 1994 el Club Marina Casinet inclou en la col·lecció de l’entitat la biografia El canonge Vilà i el seu temps.
Font: www.selvatans.cat

El 1995 apareix el llibre Vaixells, armadors, pilots i parçoners masnovins de la marina mercant de Lloret, publicat amb el patrocini de l'ajuntament del Masnou. Quadern de bitàcola, editat per la Confraria de Sant Elm, veurà la llum aquest mateix any.

 El 1997 el Museu de la Marina de Vilassar li publica Joan Monjo i Pons, un exemple de tenacitat

L’any 1998 treu la història de La Confraria de Sant Elm de Lloret, editada per la pròpia institució. 

L’any 2001, el Museu Marítim de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret, li edita El cabotatge a Lloret de Mar

El 2002, l’Ajuntament de Lloret li edita La indústria surotapera a Lloret de Mar. El 2004, surt Martirià Botet i Rosalts, armador i navilier de Lloret, editat pel Club Marina Casinet. El mateix any, editat pel Col·legi de la Immaculada Concepció, apareix  En el centenari del Col·legi de la Immaculada Concepció de Lloret de Mar.

Novament, dins de la col·lecció “Es Frares” de l’Ajuntament de Lloret publica l’any 2011 el llibre L’església parroquial de Sant Romà de Lloret de Mar (1509-2009).

El seu darrer llibre, presentat el 27 d'abril, és el dedicat a Sant Pere del Bosc i porta per títol Sant Pere del Bosc, a través dels temps editat pel Club Marina Casinet. 

L'Agustí Maria Vilà també va col·laborar en diverses publicacions de l'àmbit local i comarcal, i també fent la seva aportació a un millor coneixement de la navegació mercant del vuit-cents com aquest article Construcció i primer viatge d'una nau (2006), que servirà de petit homenatge a la seva persona i a la seva trajectòria com a historiador de Lloret.






 FONTS: 
(2) Vilà i Galí, Agustí M.. "Construcció i primer viatge d'una nau." Drassana: revista del Museu Marítim [en línia], 2006,, Núm. 14 , p. 17-32. http://www.raco.cat/index.php/Drassana/article/view/106816/133599 [Consulta: 26-04-15]